Εθνικό πάρκο Υγροτόπων
Η ποικιλομορφία των τοπίων, που μπορεί να συναντήσει κανείς στην ευρύτερη περιοχή του Εθνικού Πάρκου υγροτόπων τω λιμνών Κορώνειας Βόλβης και Μακεδονικών Τεμπών με τις λίμνες, τις πεδιάδες, τους λόφους, τις ημιορεινές και ορεινές εκτάσεις, ορίζουν μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και υψηλής οικολογικής αξίας. Αναμφίβολα, τον πυρήνα του οικολογικού ενδιαφέροντος της περιοχής αποτελεί το υγροτοπικό σύμπλεγμα των δύο λιμνών κατατάσσοντας το στους έντεκα υγροτόπους της χώρας μας που προστατεύονται από τη Διεθνή Σύμβαση ¨Ραμσάρ¨.
Σε μικρή απόσταση από την πόλη της Θεσσαλονίκης δεσπόζει ένας περιβαλλοντικός θησαυρός: η λίμνη Βόλβη μόλις 39 χιλιόμετρα ανατολικά του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, και λίγο δυτικότερα η λίμνη Κορώνεια ή αλλιώς λίμνη του Αγίου Βασιλείου ή Λαγκαδά.
Τμήμα του σημαντικού αυτού υγροτοπικού συστήματος αποτελεί και το παραλίμνιο δάσος της Απολλωνίας, το οποίο βρίσκεται στη νότια όχθη της Βόλβης. Πρόκειται για ένα από τα τελευταία εναπομείναντα δάση αυτού του τύπου στην Ελλάδα και χαρακτηρίζεται ως « το βασίλειο των γκρίζων Ερωδιών», αφού είναι η μοναδική περιοχή στην Ελλάδα που φιλοξενεί κεικτές αποκίες γκρίζων Ερωδιών και λευκοπελαργών, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και η έντονη παρουσία σπάνιων αρπακτικών τα τελευταία χρόνια.
Το υγροτοπικό σύστημα της περιοχής συμπληρώνεται από το Ρήχιο ποταμό. Ο ποταμός διασχίζει τα στενά της Ρεντίνας και λειτουργεί ως φυσικός εκχειλιστής της λίμνης Βόλβης. Τα στενά της Ρεντίνας ή αλλιώς Μακεδονικά Τέμπη χαρακτηρίζονται από μεγάλο πλούτο πανίδας και φιλοξενούν πολλά σπάνια είδη αρπακτικών, θηλαστικών, ερπετών και αμφίβιων καθώς και προστατευόμενα είδη φυτών. Τμήμα του περιλαμβάνεται στις σημαντικές περιοχές για τα πουλιά. Η πολύ πλούσια βλάστηση στα Στενά της Ρεντίνας συνθέτει ένα εξαιρετικά όμορφο τοπίο και η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως Ειδικά Προστατευόμενη Μεσογειακή Περιοχή και Περιοχή Ιδιαίτερου Φυσικού κάλλους.
Εντός της περιοχής του Εθνικού Πάρκου, ανάμεσα στις δύο λίμνες, συναντάμε το πρώτο «Μνημείο της Φύσης» στη χώρα μας. Πρόκειται για τους δύο υπεραιωνόβιους πλατάνους του Σχολαρίου που στα κλαδιά τους φωλιάζουν περίπου 100 ζεύγη ερωδιών (σταχτοτσικνιάδες). Με άλλα λόγια, πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό οικοσύστημα της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης και βασικός στόχος όλων μας θα πρέπει να είναι η διατήρηση του. Γεγονός είναι ότι η προστασία και διατήρηση του περιβάλλοντος έχει καθοριστική σημασία για την ποιότητα ζωής των σημερινών και των μελλοντικών γενεών. Αυτό όμως που αποτελεί πραγματική πρόκληση για όσους εμπλέκονται με την προστασία του περιβάλλοντος είναι ο συνδυασμός της προστασίας του περιβάλλοντος και της οικονομικής ανάπτυξης, κατά ένα βιώσιμο τρόπο.